web creator

EĞİTİMLER

Eğitimlerimizde kullandığımız metot ve izlediğimiz müfredat, öğrencinin yeteneği, algı düzeyi ve çalışma disiplinine göre tamamen kişisel olarak hazırlanmaktadır. Kurumumuzda görev yapmakta olan eğitmenlerimiz, profesyonel eğitimlerini tamamlamış ve alanlarında uzmanlaşmış sanatçılardır.

Akademimizde verilen eğitim programı, tüm dünyada kabul gören klasik batı müziği esas alınarak hazırlanmaktadır. Böylece, eğitimini tamamlayan öğrenci ileride sanat yaşamına istediği tarz (klasik, pop, jazz vs.) müzikle rahatlıkla devam edebilecek tekniğe ve beceriye ulaşmaktadır.

Ayrıca, kurumumuzdaki tüm eğitim faaliyetleri, Orkestra Şefi ve Müzikolog Can GÜREL’ in gözetmenliği ve danışmanlığında yürütülmektedir..

EĞİTİMLERİMİZ

Akademimizde verilen eğitimlerle ilgili daha detaylı bilgi için bizimle temasa geçin

Piyano Eğitimi

Klasik batı müziği esas alınarak verdiğimiz piyano eğitimine; nota okuma ve deşifre yeteneğini geliştirmeye yönelik etüt çalışmaları, parmak ekolü, postür (beden duruşu) müzikal ifade, pedal kullanımı gibi temel piyano eğitimi konularıyla başlanır.

Kişisel gelişim ve hobi amaçlı eğitimin dışında, profesyonel olarak piyano eğitimi almak isteyen bireyler için ileri düzey piyano eğitimi verilmektedir. Bu eğitim sürecinde, Doğu Avrupa ekolü ve konservatuvar metotları esas alınarak, teknik seviye yükseltme, repertuvar geliştirme ve eser yorumlamanın yanı sıra, form değerlendirme ve analiz teknikleri çalışmaları yapılmaktadır.

Öğrenci, piyano eğitimini, kişisel gelişim ve hobi amaçlı da değerlendirse, mesleki anlamda profesyonel olarak da değerlendirse, derslerimiz bire bir eğitim esaslarına dayanmaktadır. Kullanılan metot ve izlenen müfredat, öğrencinin yeteneği, algı düzeyi ve çalışma disiplinine göre tamamen kişisel olarak hazırlanmaktadır. Böylelikle, daha hızlı, rahat ve motivasyon açısından daha verimli bir öğrenim süreci sağlanır.

Keman Eğitimi

Klasik batı müziği esas alınarak verdiğimiz keman eğitimine, nota okuma ve deşifre yeteneğini geliştirmeye yönelik etüt çalışmaları, parmak ve yay tekniği, müzikal ifade ve postür (beden duruşu) gibi temel keman eğitim konularıyla başlanır.

Kişisel gelişim ve hobi amaçlı eğitimin dışında, profesyonel olarak keman eğitimi almak isteyen bireyler için. “ileri düzeyde keman eğitimi” verilmektedir. Bu eğitim sürecinde, Doğu Avrupa ekolü ve konservatuar metotları esas alınarak, teknik seviye yükseltme, repertuar geliştirme ve eser yorumlamanın yanı sıra, form değerlendirme ve analiz teknikleri çalışmaları yapılmaktadır.

Öğrenci, keman eğitimini, kişisel gelişim ve hobi amaçlı da değerlendirse, mesleki anlamda profesyonel olarak da değerlendirse, derslerimiz bire bir eğitim esaslarına dayanmaktadır. Kullanılan metot ve izlenen müfredat, öğrencinin yeteneği, algı düzeyi ve çalışma disiplinine göre tamamen kişisel olarak hazırlanmaktadır. Böylelikle, daha hızlı, rahat ve motivasyon açısından daha verimli bir öğrenim süreci sağlanır.

Gitar Eğitimi

Gitar, çok sesli müzik yapısına uygunluğu, müzik tarihi sürecinde sürekli gelişen bir özelliğe sahip olması nedeniyle bir çok müzik türünde tercih edilen bir enstrüman olmuştur. Bu nedenle gitar eğitimini, eğitim almak isteyen bireyin, ilgi duyduğu müzik türü ve kişisel beklentileri doğrultusunda ele almaktayız.

Klasik Gitar Eğitimi; Çok sesli batı müziği esasları temel alınarak verdiğimiz klasik gitar eğitimine, postür (beden duruşu), nota okuma ve deşifre yeteneğini geliştirmeye yönelik etüt çalışmaları, parmak tekniği, sağ ve sol el koordinasyonu geliştirmeye yönelik etüt çalışmaları, müzikal ifade gibi temel gitar eğitim konularıyla başlanır.

Öğrencinin gelişimi ve yeteneği doğrultusunda hazırlanan kişisel müfredat ile de teknik seviye yükseltme, repertuar geliştirme ve eser yorumlama gibi ileri seviye eğitime geçilir.

Şan Eğitimi

İnsan, sadece ses tellerini kullanarak ses üretmemektedir. Diyafram, karın boşluğu, akciğer, larenks (solunum ve ses organı), ağız boşluğu (damak) ve sinüs boşluğu gibi organların da yardımıyla ses üretilir.

Şan, ses tellerimizi, eğitimli ve denetimli bir şekilde kullanmanın yanı sıra diğer organlarında bilinçli ve sistematik bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan bir şarkı söyleme tekniğidir. Şan eğitimi, bireyin müzikal algısı, ritm duygusu, ses sınırları ve rengine (bas, bariton, tenor, alto, soprano, mezzo soprano...) bakılarak belirlenen kişisel metotlarla verilmektedir.

Şan derslerinde; şarkı söyleme esasları, nefes ve ses egzersizleri, diyafram çalışmaları, postür (beden duruşu), doğru şarkı söyleme teknikleri, müzikalite kazanımı ve yorumlama gibi unsurlar ele alınarak eğitim verilmektedir. 

Solfej Eğitimi

Solfej, müzik teorisinin temel başlangıç bilgilerinden olan nota bilgisini, seslendirme uygulaması ile öğrenme yöntemidir. Solfej metodunda yer alan alıştırmalarda nota bilgisinin yanı sıra, müzik teorisinin başlıca konuları olan gamlar (diziler), perdeler, aralıklar, tonalite, dinamikler gibi konularda ele alınmaktadır. Bu nedenle solfej, müzik eğitiminde oldukça önem arz eder.

Herhangi bir enstrümanı çalmayı veya şarkı söylemeyi öğrenmek için solfej bilgisi şarttır. Solfej eğitiminde, temel nota bilgisi verildikten sonra, kolaydan zora doğru sıralanan alıştırma ve çalışmalarla, öğrencinin her notayı, doğru ses yüksekliği ve süre içerisinde okuyup seslendirebilmesi sağlanmaktadır.

Temel solfej eğitiminin tamamlanmasının ardından, öğrencinin deşifre hızını arttırmaya yönelik hızlı bono (ritmik okuma) çalışmaları ile deşifre çalışmalarına başlanır. İleri solfej okuma teknikleri ile öğrencinin, çalıştığı enstrümanın giderek artan zorluk derecesine kolay uyum sağlaması ve çalışma performansının arttırılması hedeflenir.

Armoni Eğitimi

Armoni kısaca, sesleri uyum içerisinde kullanabilme, seslerle ahenk yaratma sanatıdır. Müzikoloji açısından ise, seslerin uyumundaki kuralları ve yaratıcı ilkeleri geliştiren bilimdir. Çok sesli batı müziğinin temelini armoni oluşturur. Çok sesli müzik, ister tek enstrüman için yazılsın ister orkestra için tasarlansın, armoni ve kuralları, temel alınarak bestelenmiştir.

Profesyonel olarak müzikle uğraşan bireylerin armoni eğitimi almaları, müzikaliteleri ve yaratıcılıkları açısından çok önemlidir.
Armoni dersinin ana konu başlıkları basitçe;
• Temel akorlar (5’li akorlar) ve bağlantı kuralları,
• Fonksiyon bilgisi,
• Dar ve geniş serim uygulamaları,
• Altılı (6’lı), dört/altı (4/6) akorlar, geçit, işleme, apojatür konumları ve bağlantı kuralları,
• Yedili (7’li) akorlar ve çevrimleri,
• Modülasyon ve Alterasyon konuları,
• Dokuzlu (9’lu) akorlar ve kullanım kuralları,
• Barok dönem Fugue (füg) formu şeklindedir.

Armoni eğitiminde, ders işleyişi bire bir esasına dayalıdır. Toplu armoni dersi verilmemektedir. Derslerde armoni kuralları öğretilerek, çözüm yöntemleri gösterilir ve ardından piyanoda seslendirmeye geçilir. Böylece işitsel bir sanat olan müziğin temel unsuru, kağıt üzerinde teorik bir bilgi olmaktan kurtarılmış, öğrenciye, müzikal yaratım sürecinde kullanabileceği gerçek bir materyal olarak sunulmuş olur.

Kontrpuan Eğitimi

Kontrpuan, kısaca özetlemek gerekirse; her biri belli özellikler taşıyan, birden fazla melodi çizgisinin, yatay bir armoni bütünlüğü oluşturacak şekilde birbiriyle kaynaşmasını sağlayan çok seslilik tekniğidir. Kontrpuan tekniğinin ortaya koyduğu en önemli formlar Palestrina, Canon (kanon) ve Fugue (füg) tür. Müzik sanatıyla profesyonel olarak uğraşmak isteyen bireylerin kanon, füg gibi formları anlayabilmeleri ve yaratıcılık süreçlerinde kullanabilmeleri için “Kontrpuan” tekniğini öğrenmeleri şarttır.

Kontrpuan dersinde öğretilen konular;
• Kontrpuan temel kuralları
• Cantisfirmus (iskelet ezgi) oluşturma kuralları
• Bire karşı bir seslendirme tekniğinin öğretimi ve kuralları ile uygulaması
• Bire karşı iki seslendirme tekniğinin öğretimi ve kuralları ile uygulaması
• Bire karşı üç seslendirme tekniğinin öğretimi ve kuralları ile uygulaması
• Bire karşı dört seslendirme tekniğinin öğretimi ve kuralları ile uygulaması
• Bire karşı senkop seslendirme tekniğinin öğretimi ve kuralları ile uygulaması
• Serbest kontrpuan tekniğinin öğretimi ve uygulaması
• Fugue (füg) formunun öğretilmesi ve uygulanması (Gelişmiş Kontrpuan) şeklindedir.

Bestecilik eğitiminde kontrpuan tekniğinin önemi tartışılmazdır. Bu nedenle Palestrina, Canon ve Fugue tekniği ile J. Sebastian Bach’ın çalgısal kontrpuanı üzerinde durularak, besteci adaylarına teknik donanımlar kazandırılmalıdır.

Müziksel İşitme

Müziksel işitme eğitimi, sesleri algılama, tanımlama, ayırt etme, ve çözümleme gibi temel müzikal davranışların gelişimini ön gören metodik çalışmalardır.

Müziksel işitme ve algılama, müzik eğitiminin en önemli uygulamalarındandır. Müziksel işitme eğitimi ile öğrencilerin;
• Yatay aralıkları (Tek ses) yineleyebilme derecesi ve birbirinden bağımsız soyut seslerin yüksekliklerini algılama yeteneğini geliştirmek,
• Dikey ses kümelerinin (İki, üç, dört ses) yineleyebilme derecesi ve seslerin birbirleri ile olan ilişkilerini algılama yeteneğini geliştirmek,
• Basit, karma ve aksak ezgilerin yinelenebilme yeteneğini geliştirmek ve müziksel bellek kapasitesini arttırmak,
• Düz, karma ve aksak ritim kümelerini algılayabilme becerisi ve ritim duygusunu güçlendirmek,
• Duyulan ezgi ve ritimleri, doğru bir şekilde kağıda aktarabilme becerisini (dikte) geliştirmek amaçlanmıştır.

Profesyonel olarak müzikle ilgilenmek isteyen bireyler ile her hangi bir akademik müzik eğitim programına (Konservatuvarlar, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Müzik Bölümleri) katılmayı düşünen öğrencilerin, müziksel işitme eğitimi almaları şarttır. 

Temel Müzik Teorisi

Profesyonel olarak ya da amatörce hobi olarak, müzikle uğraşan her bireyin Temel Müzik Eğitimi alması şarttır. Müziği doğru bir şekilde anlayabilmenin ve algılayabilmenin tek yolu, temel müzik bilgisine sahip olmaktır.

Temel müzik eğitimi dersinde;
• Nota, değiştirme işaretleri (arızalar), anahtarlar, donanım... gibi temel müzik terimleri,
• Ölçü, tartım, vuruş, senkop, tempo...gibi ritm bilgisi,
• Aralık, Tonalite ve Gam (dizi) bilgisi,
• Akort (majör, minör, 6’lı, 7’li, ...) bilgisi,
• Akort yürüyüşleri, kadanslar, Alterasyon, pedal...gibi armoniye giriş konuları,
• Form bilgisi (sonat, sonatin, varyasyon, rondo, vals, süit, prelüt, füg...) konuları öğretilerek, bireyin duyduğu veya öğrendiği müzikleri daha doğru bir şekilde değerlendirmesi sağlanır.

Konservatuara Hazırlık

Lise öğrenimlerinin ardından profesyonel olarak müzikle ilgilenmek isteyen bireyler, herhangi bir akademik müzik eğitim programına (Konservatuvarlar, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Müzik Bölümleri) başvurmak durumundadırlar. Bu akademik kurumlar, sadece lisans eğitimine hazır durumda bulunan öğrencileri, açtıkları yetenek sınavları ile tespit ederek, kontenjanları doğrultusunda öğrenci kabul ederler.

Akademik kuruluşların açtıkları yetenek sınavlarına başvuruda bulunacak olan öğrencilerin ciddi bir hazırlık sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu süreç asgari 12 – 18 aydır. Bu süreçte öğrenci, hem müziksel işitme olarak hem de ilgilendiği enstrüman veya şarkı söyleme üzerine çalışmalar yaparak, yeteneğini mümkün olduğu kadar geliştirmeye çalışmalıdır.

Akademik kuruluşların yetenek sınavlarına hazırlık derslerinde;
• Yatay aralıkları (Tek ses) yineleyebilme derecesi ve birbirinden bağımsız soyut seslerin yüksekliklerini algılama yeteneğini geliştirmek,
• Dikey ses kümelerinin (İki, üç, dört ses) yineleyebilme derecesi ve seslerin birbirleri ile olan ilişkilerini algılama yeteneğini geliştirmek,
• Basit, karma ve aksak ezgileri yineleyebilme becerisini geliştirmek ve müziksel bellek kapasitesini arttırmak,
• Düz, karma ve aksak ritim kümelerini algılayabilme becerisi ve ritim duygusunu güçlendirmek,
• Frekans takibi yöntemi ile, verilen seslerin nota karşılığını ve yineleyebilme becerisini geliştirmek,
• Duyulan ezgi ve ritimleri, doğru bir şekilde kağıda aktarabilme becerisini (dikte) geliştirmek,
• Nota okuma becerisini (Deşifre) geliştirmek,
• Öğrencinin, öğrenim görmek istediği enstrüman için uygun seviyeye sahip repertuvarı belirleyerek, üst düzeyde sergileme becerisini geliştirmek hedeflenmiştir.

İlk öğretimin ardından (4. Sınıf), Konservatuvarların yarı zamanlı veya tam zamanlı orta öğretim programlarına katılmak isteyen öğrenciler için ve 8. Sınıfı tamamlayıp, Güzel Sanatlar Liselerinin eğitim programlarına katılmak isteyen öğrenciler için de hazırlanmış olan yetenek geliştirme derslerine katılmak zorundadır. Bu süreç de lisans eğitimine başvuruda bulunacak öğrencilerin eğitim süreci kadar önemli ve ciddi bir süreçtir.

Bilgisyar Destekli Müzik Tasarımı

Günümüzde birçok alanda olduğu gibi, müzikte de bilgisayar birçok konuda müzisyenlerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Bilgisayar, nota yazımından, partisyon geliştirmeye, orkestrasyon düzenlemeden, bestecilik denemelerine kadar pek çok konuda amatör yahut profesyonel müzisyenlerin yardımcısı durumundadır.

Bilgisayar Destekli Müzik Tasarımı dersinde; öğrencilere çeşitli müzik yazım programlarını (Finale®, Sibelius®, Encore®...) kullanmayı öğreterek, bu programlarla nota yazım ve duyumlarını ve yaratıcılık becerilerini ortaya koymalarını sağlayarak, bu becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

Ayrıca profesyonel olarak müzikle uğraşan bireylere, müzisyen ve bestecilere de söz konusu programların daha gelişmiş versiyonları ile yüklenmiş/örneklenmiş sesleri (sample sound) kullanmayı öğreterek, yapıkları besteleri daha profesyonel bir ortamda dinleme ve değerlendirme imkânını sunmaktır.

Bizi Takip Edin